Varje lägenhet har mekanisk frånluftsventilation via en reglerbar fläkt, som sitter ovanför spiskåpan eller i vissa lägenheter på vinden. I de lägenheter som har fläkten på vinden sitter reglaget vanligen i en av klädkamrarna.
I fläktkåpan finns ett skumplastfilter som lätt kan lossas och rengöras i diskhon. Det finns även filter i metallnät att köpa som kan diskas i maskin. Du står själv för att hålla med filter.
Minst en gång per år ska även fläkthjulet rengöras enl. anvisningar som delats ut i samband med installationen. Saknas instruktion så kontakta styrelsen för information.
Evakueringen av luften sker genom frånluftventilerna placerade i grovkök, toalett, badrum och via fläktkåpan. Via ett rör i ”tvättstugan” evakueras också lite luft under golvet. Är lägenheten ombyggd ska motsvarande ventiler finnas i de ombyggda utrymmena. Dessa ventiler är injusterade för ett visst flöde för att få balans i luftomsättningen och inställningen får därför inte rubbas. Dammsug ventilerna utan att rubba inställningen minst en gång per år.
Tilluften till lägenheten sker via springventiler i överkant på fönstren i övervåningen. Dessa går att öppna eller stänga via skjutreglage. I vardagsrummet finns en särskild tilluftsventil placerad på väggen nära fönstret. I vissa lägenheter finns särskilda ventiler även i sovrum. Har du ventil i köksfönstret skall denna normalt vara stängd.
Det är viktigt att ventilationen fungerar på rätt sätt. Principen är att luft kommer in i de ”goda rummen” och sugs ut via de ”dåliga” rummen dvs där det finns mer fukt eller lukt. Dålig luftomsättning kan ge upphov till fukt och mögel i badrummet förutom dålig lukt i största allmänhet i bostaden. Tänk på att det alltid ska finnas ett grundflöde i köket. Tappas bort ibland vid byte av fläkt.
Finns det förhöjda radonvärden i lägenheten är det extra viktigt med bra luftomsättning. När en ombyggnad av ventilation där fläktar eller ventiler har ändrats så ska du be entreprenören att göra en luftflödesmätning. De projekterade flödena är för bad 10, för kök 15 och för wc 10 liter per sekund, alltså 35 för hela lägenheten. Finns inredd vind bör den vara större om kraven ska innehållas.
Gör inga ändringar i ventilationen utan att fråga styrelsen! Föreningen kräver den boende på kostnaden för återställande av otillåtna ändringar.
Du kan läsa mer om renovering av ventilationen *här*.
Fläktar som slutar fungera på grund av ålder och förslitning byts av föreningen till motsvarande moderna version och bekostas alltså av föreningen.
Även om du har tillstånd för ändring av ventilationssystemet ska du efter avslutat arbete lämna in ett flödesprotokoll, utfört av fackman, till styrelsen.
Sidan uppdaterad 2023-01-29
Senaste kommentarer