Felanmälan fastigheten – Cura Center AB.
Vardagar 07:00-16:00
Tel: 08-21 91 11.
Övrig tid – Jourmontör, tel: 08-657 77 22.
Felanmälan till fastighetsskötaren via e-post:
felanmalan@valberga.se
Kontakta styrelsen via e-post info@valberga.se
eller via kontaktformuläret
Radon i Vålberga
Vi har sett att radonfrågan ibland diskuteras i Facebookgruppen för boende i Vålberga. För att undvika missförstånd och spridning av felaktig information vill vi ge denna information om hur mätningar och eventuella åtgärder går till.
Sammanfattningsvis vill vi förtydliga att föreningen följer alla gällande lagar och föreskrifter. Vi genomför de mätningar som krävs enligt fastställda intervall. Om en lägenhet uppvisar förhöjda värden vidtas åtgärder för att sänka nivåerna till under den tillåtna årsgränsen. All rapportering sker till kommunen, som godkänner lägenheterna när kraven bedöms vara uppfyllda. För mer detaljerad information, läs gärna vidare nedan samt på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida.
Var finns radon
Radon kan komma från olika källor, bland annat:
- Marken
- Lättbetongväggar
Att radon från marken skulle påverka boendet förhindrar man genom att täta golven då man bygger eller renoverar. Om höga radonhalter skulle upptäckas på ett markplan beror det oftast på att det inte är tätt nedåt. Observera att det inte är grunden som är boven här, utan marken. Det finns radon lite överallt i marken, inte bara i Vålberga.
Om högre radonhalter skulle upptäcks på ovanvåningen beror det oftast på väggarna, och då löser man det genom ventilation.
Hur mäts radon?
Radonmätningar genomförs regelbundet, vart 10:e år, och resultaten rapporteras till kommunen. Kommunens miljöförvaltning är i detta fall tillsynsmyndighet och den enhet som vi gör dessa mätningar tillsammans med. Det är även de som godkänner våra resultat.
Mätningarna pågår under flera månader och utförs av experter med rätt utrustning och kunskap.
Om en lägenhet visar för höga värden sätts åtgärder in, exempelvis förbättrad ventilation. Därefter görs en ny mätning för att säkerställa att nivåerna har sjunkit – vilket de också har gjort i tidigare fall.
Om ”radonfläkten”
Vi har hört frågor om en så kallad ”radonfläkt”. Det handlade om ett test som genomfördes under en begränsad period. Testet visade sig inte ge önskat resultat – fläkten ventilerade bara brunnen där den var placerad och hade ingen påverkan på inomhusluften. Därför avslutades testet. Det är alltså inget som har gått sönder och inget som behöver åtgärdas.
När sker nästa mätning?
En ny mätomgång planeras starta till hösten. Mätperioden är oktober – april. Alla lägenheter mäts inte samtidigt, utan projektet kommer att pågå under en längre period. Det är alltså inte säkert att din lägenhet mäts i år, utan det kan dröja till nästa år. Du kommer att få information i god tid när det är dags för mätning i just din bostad.
Vad kan du själv göra?
Du kan själv göra mycket för att påverka hur din innomhusmiljö är. Här listar vi de saker som du själv kan tänka på:
1. Rengör fläkten regelbundet
En ren fläkt är avgörande för att ventilationen ska fungera som den ska. Om fläkten är smutsig försämras luftflödet, vilket i sin tur skulle kunna påverka radonhalten inomhus. Genom att rengöra fläkten regelbundet bidrar du till en bättre och hälsosammare inomhusmiljö.
2. Håll ventilerna fria från damm
Dammsug, torka av eller rengör på annat lämpligt sätt samtliga ventiler – både de i fönster och i vardagsrum. Glöm inte frånluftsdonen, det vill säga de runda ventilerna i badrum, kök och toalett. Har du särskilda ventilationsanordningar installerade, följ instruktionerna som gäller för dem.
3. Säkerställ god ventilation på altanen
Det är inte tillåtet att glasa in altanen, men vissa lägenheter har inglasningar kvar sedan tidigare. Om du har en inglasad altan, se till att den aldrig är helt stängd. För att undvika att radon stängs inne och leds in i vardagsrummet via väggenventilen, måste altanen alltid vara ordentligt ventilerad.
Under vecka 22 kommer vi att byta ut sanden i alla sandlådor runt om i vårt område.
Bahnhof kommer att utföra ett servicearbete som berör ditt bredband enligt nedan.
Start: 2025-05-26 00:00
Stop: 2025-05-26 06:00
Förväntad nedtid: Upp till 1 timme
Under tiden kan du komma att uppleva vissa störningar, och när arbetet är klart ber vi dig starta om din utrustning.
Vi tackar för ditt tålamod och har du några frågor kan du höra av dig till oss på 010-510 00 00 eller chatta med oss på bahnhof.se/minasidor.
Vänligen,
Banhof
Bahnhof kommer att utföra ett servicearbete som berör ditt bredband enligt nedan.
Start: 2025-05-13 00:00
Stop: 2025-05-13 06:00
Förväntad nedtid: Upp till 3 timmar
Under tiden kan du komma att uppleva vissa störningar, och när arbetet är klart ber vi dig starta om din utrustning.
Vi tackar för ditt tålamod och har du några frågor kan du höra av dig till oss på 010-510 00 00 eller chatta med oss på bahnhof.se/minasidor.
Med vänliga hälsningar,
Banhof
Nu finns protokollet från föreningens årsstämma uppsatt på anslagstavlan i tvättstugan och här på hemsidan! Protokoll och bilagor hittar du på sidan Årsredovisning och Protokoll https://xn--vlberga-exa.se/arsredovisning
Underhållsinformation – Maj månad
Som varje år genomförs en översyn av våra tak, och detta arbete är nu beställt. Det kommer att utföras nu under maj månad.
Vi har även beställt rengöring av våra sopkärl, som också kommer att ske i maj. Nästa rengöring är planerad efter sommaren.
För att undvika dålig lukt och problem med exempelvis fluglarver under sommaren, tänk på att alltid knyta igen soppåsarna ordentligt och vika ihop kompostpåsarna noggrant.
Rishämtning sker 5 maj.
Som vanligt så läggs trädgårdsavfallet på en av matargatornas gästparkering helgen innan hämtning. De boende på varje matargata bestämmer själva vilken gästparkering som skall användas.
Det är för närvarande problem med att boka tvättstugan via webben. Orsaken är att routern i tvättstugan har gått sönder, så vi har inget internet där just nu. Ny router är beställd, förhoppningsvis leverans på fredag, och vi jobbar på att lösa problemet så snart som möjligt.
Det går bra att boka tider via panelen i tvättstugan.
Från och med den 1 juni 2025 krävs både för- och efterkontroll vid omfattande renoveringar i bostadsrätten. Cura har fått i uppdrag att genomföra dessa kontroller. Självklart gäller fortsatt ansökan om ändring i bostadsrätten även innan 1 juni.
Vad räknas som en omfattande renovering?
En renovering klassas som omfattande om den påverkar något av följande:
• El, avlopp, värme, vatten eller ventilation
• Bärande konstruktioner
Exempel på detta är renovering av kök, badrum, våtrum eller flytt av ytterdörr. Styrelsen gör en bedömning i varje enskilt fall.
Varför införs dessa kontroller?
Syftet är att bostadsrättsinnehavaren ska få möjlighet att ställa frågor och få rådgivning av experter innan renoveringen påbörjas. Kontrollerna säkerställer även att arbetet utförs fackmannamässigt, vilket minskar risken för kostsamma fel – både för bostadsrättsinnehavaren och föreningen.
Kostnad och praktisk information
• Förkontroll: 2 000 kr
• Efterkontroll: 1 200 kr
• Förkontrollen måste genomföras minst tre veckor före byggstart.
Mer information om ansökningsförfarandet finns här.
Vi vill påminna om att det är förbjudet att tvätta eller skölja bilen på uppfarten. Anledningen till det är att tvättvattnet från bilen kan innehålla oljerester, metaller och kemikalier som rinner orenat ut i naturen.
Genom att tvätta bilen på en biltvätt med reningssystem istället för på gatan eller garageuppfarten hjälper du till att skydda både vår miljö och vårt vatten. Små val gör stor skillnad! 💙
Sandupptagning sker under vecka 15. Sopa gärna ut grus och sand från era garageplatser till gatan senast den 6/4, så att det kan tas med vid städningen.
Tisdagen den 4 mars och onsdagen den 2 april går det bra att hämta ut cyklarna ur förrådet. Båda dagarna hålls förrådet öppet mellan 19:00 – 20:00.
Senaste kommentarer