Börja därför alltid med att läsa stadgarna (specifikt § 31 och §32) och berörda kapitel gällande ombyggnad i bostadsrättslagen (specifikt kapitel 7. 7§, 12§, 12a§, 12b§ ).
Stadgarna hittar du *här*.
Bostadsrättslagen hittar du *här*
Nyttjanderätten till en lägenhet som innehas med bostadsrätt och som tillträtts är förverkad och föreningen således berättigad att säga upp bostadsrättshavaren till avflyttning, om bostadsrättshavaren utan behövligt tillstånd utför en åtgärd som anges i 7 § första eller andra stycket.
Lag (2022:1026). §18 Bostadsrättslagen:9
Efter senaste omarbetningen av bostadsrättslagen gäller i princip att den boende får renovera eller ändra i lägenheten utan tillstånd så länge det inte är till nackdel för föreningen eller annan boende. Detta innebär ett ansvar för den boende att följa vissa regler som kan innebära inskränkningar i den rätten.
Enligt lagen måste medlemmen ansöka hos föreningen om tillstånd innan ingrepp i bärande konstruktioner, om dragning av vatten- och elledningar m.m. eller andra “väsentliga förändringar” i lägenheten genomförs.
Detta betecknas som en renovering/byggnation i nedanstående text.
Mindre arbeten, som t.ex. ommålning av ett rum eller omläggning av golv, anses inte vara en renovering utan går under kategorin underhåll/reparation. Dessa arbeten behöver ej få ett godkännande av styrelsen.
Är du osäker på om ditt arbete är en renovering/byggnation eller är underhåll/reparation så kan du kontakta styrelsen *här* för hjälp att avgöra detta.
Detta beskrivet ovan gäller ej för uteplatser. Vid en förändring på uteplatsen, både fram- och baksida, kräver alltid styrelsens godkännande.
Allt ansvar för renoveringen/byggnationen, både ekonomiskt och underhållsmässigt, tillfaller den som uppför förändringen. Det vill säga den boende på adressen.
En renovering/byggnation skall alltid godkännas av Styrelsen. Du får ej påbörja en renovering, eller riva inför en renovering, innan du fått styrelsens godkännande.
Om du genom vållande, slarv eller genom att du försummat att undersöka förhållandena i din lägenhet och ställer till med en skada, kan föreningen komma att kräva dig på ersättning.
Oavsett om du gör en renovering/byggnation eller underhåll/reparation och arbetet är av den karaktär att det kan störa omgivningen, så skall arbetet i möjligaste mån utföras på vardagar mellan klockan 08–18.
På storhelger får ej renovering/byggnation utföras som kan störa dina grannar. Med storhelg menas följande helgdagar:
Påskafton och Påskdagen
Midsommarafton och Midsommardagen
Julafton, Juldagen och Annandagen
Nyårsafton och Nyårsdagen
Vid mindre enstaka arbeten som utförs sporadiskt och under en kort period, som mest en dag, finns inget krav på att informera grannar men du rekommenderas att meddela berörda grannar.
En renovering/byggnation eller underhåll/reparation som kommer att utföras längre än en dag får som längst utföras i 4 veckor och under de förhållanden som följer nedan. Om du behöver utföra ditt arbete längre än 4 veckor så behöver du få dispens från styrelsen. Skriv i din ansökan att renoveringen beräknas pågå längre än 4 veckor så får du mer information gällande detta.
- Arbeten på vardagar skall aldrig påbörjas innan kl 08 och skall avslutas kl 18, om du inte kommit överens om något annat med samtliga grannar som kan störas.
- Renoverar du i lägenheten på egen hand, alltså utan professionell arbetskraft eller hantverkare, är det tillåtet att renovera på helger mellan klockan 10-18. Under helger får inget jobb utföras av professionell arbetskraft eller hantverkare.
Vid större och/eller längre arbeten så gäller följande:
Informera dina grannar i god tid innan du startar arbetet, skriftligt eller muntligt, som senast 1 vecka innan påbörjat arbete.
Det gäller samtliga grannar som kan bli berörda på både din framsida, baksida och i din länga.
Skriftlig information skall innehålla följande:
*information om vad som ska göras
*vilken lägenhet det kommer att utföras i
*under vilken tidsperiod som det kommer att ske
*vilka tider på vardagar samt eventuella helger som arbetet kommer att utföras.
*om driftstopp, t.ex. vattenavstängning, behöver göras och när detta är planerat
*kontaktinformation till dig
Vid akuta arbeten rekommenderas att muntligen informera grannar att du behöver starta ett arbete.
Störningar under ett arbete kan uppfattas olika för olika medlemmar i bostadsrättsföreningen. Detta skall alltid respekteras oavsett vad du själv anser vara en störning.
Inför en renovering/byggnation är det viktigt att tänka på att lägenheterna i föreningen skiljer sig i utformningen inomhus, även om utsidorna är näst intill identiska. En renovering hos din granne kan ha andra grundförutsättningar än vad som finns i just din bostad.
Har du t.ex. fått en befintlig ritning från en annan boende är det inte säkert att du till fullo kan omvandla den i praktiken till just din lägenhet och yta.
En grundlig genomgång av ytan bör alltid göras innan man fastslår en ritning.
Tveka inte att kontakta styrelsen för tips och råd. Styrelsen har en god överblick över tidigare renovering/byggnationer samt olika utformningar av lägenheterna. Styrelsen kan ge råd för att förenkla ditt arbete eller tips på hur du kan undvika misstag som har skett tidigare.
Observera att då samtliga lägenheter har olika utförande/förutsättningar så bedöms varje ansökan om tillstånd individuellt efter de rådande förhållanden i just din lägenhet.
Generella regler att förhålla sig till.
*Du får ej göra ingrepp i bärande konstruktioner.
*Du får ej göra ingrepp i stamledningar som försörjer flera lägenheter.
*Värmesystemet, dvs element/radiatorer, får inte ändras utan styrelsens tillstånd.
*Fläktsystemet får inte ändras utan styrelsens tillstånd.
*Avstängning av vatten får endast göras av fastighetsskötaren, om inte en ballofix finns inne i huset på berörd ledning.
*Tilluftsdon från ytterväggarna får ej byggas för eller stängas igen
Både vatten och avlopp har gemensamma ledningar för två lägenheter. Det finns värmeledningar till hela längan i ytterväggar och under golv. Elledningar finns i ytterväggen på framsidan. Det går vattenrör under golv mitt i lägenheten till hela längan.
Om du ska begära RUT- eller ROT-avdrag kan du anmäla din bostadsadress. Krävs det ett lägenhetsnummer så finner du den på HSB hemsida under ”mina sidor”. Hur och vart man gör detta kan du läsa mer om *här*.
Eventuella transporter skall ej blockera framfart för övriga medlemmar mer än nödvändigt.
Under arbetets gång skall allt byggskräp förvaras inom din egna yta som du disponerar. Det får ej läggas på allmän plats.
Byggavfall skall vara bortfört från föreningens mark (inklusive din disponibla yta) som senast 2 veckor efter avslutat arbete.
Tips och råd från styrelsen:
Anlitar du hantverkare så försök ta reda på hur de skött sig på andra håll. Kontrollera gärna med Skatteverket om deras ekonomi.
På konsumentverkets hemsida kan du hitta många bra råd och formulär på enkla avtal.
Sidan uppdaterad 2023-11-22
Senaste kommentarer