Följande information gäller för både Elbil och Plug-in/Ladd hybrid
Det är förbjudet att ladda elbil med en vanlig kontakt, sk. Schuko kontakt. Detta innebär att man som boende i Brf Vålberga endast får ladda bilen via en av styrelsens godkända laddbox.
Föreningen är nätägare.
När det kommer till själva elnätet och ledningar som går till respektive lägenhet, dvs fram till din elmätare, så äger och ansvarar föreningen över nätet. Eons ansvar för elledningar slutar vid det säkringsskåp som finns vid varje gavel på våra huslängor.
Då föreningen är nätägare så finns det krav gällande belastning. Den mängd el som finns tillgänglig totalt sett är begränsad. Varje länga med 10 lägenheter delar på totalt 63A som styrs av ett säkringsskåp. Varje lägenhet har en 25A säkring. Beroende på avtal mellan dig och din elleverantör så betalar du antingen för 16A eller 25A. Föreningen säkerställer att inte längans totala kapacitet belastas så att oönskade strömavbrott kan inträffa.
Laddboxen har en maxeffekt på 3,7kW och är utrustad med en effektvakt som sätter en begränsning till cirka 14A.
Denna ska i sin tur uppfylla krav på gällande elsäkerhetsstandard. Du som är medlem och vill installera en laddbox måste därför ta kontakt med styrelsen.
Laddboxen
Föreningen har ett samarbete med DEFA som leverantör, tillsammans med deras installatör Granströms EL.
Boxen som DEFA har valt att leverera är av modellen eRange IQ och är en 1-fas box med inbyggd lastbalansering, RFid och Wifi. Boxen är av en öppen typlösning med Typ2 uttag.
Du kan kontakta styrelsen *här* om du önskar att installera en elbilsladdare.
Uppdaterad information november 2024
eRange boxen utgår från Defas sortiment. Granströms har ersatt denna med
en nyare modell. Prisökningen är cirka 400 kronor.
Generell information om elbilsladdning
Eftersom alla El- och plug-in hybridbilar använder sig utav likström är det viktigt att ta hänsyn till vissa utmaningar kring detta. Till problemet hör att likströmmen kan fortplanta sig från bilen genom elnätet, exempelvis till intilliggande hus.
Läckströmmen stoppas inte förrän den når transformatorn. På sin väg dit kan många jordfelsbrytare typ A förstöras. I värsta fall upphör alla jordfelsbrytare i ett bostadsområde att fungera utan att någon märker det. Därför ska en godkänd laddbox med ett inbyggt skydd mot DC-felströmmar användas. Likström (DC) och växelström (AC) – kort förklaring.
Det finns två olika typer av ström, likström och växelström.
Växelström har fördelen att den är mer tillförlitlig jämfört med likström, och billigare att sända vid långa avstånd. Därför överförs växelström genom kraftledningar, in till ditt hus, och används i vägguttagen. Stationär elektronik som drar ström direkt från vägguttaget, som till exempel lampor, kylskåpet, tvättmaskin etc. – använder växelström.
Fördelen med likström är att den är enklare att lagra i batterier. Det är därför portabel elektronik som mobiltelefoner, laptops etc. använder likström; de måste lagra ström i batterierna för att fungera. El- och plug-in hybridbilar är också portabla, och måste lagra ström i deras batterier för att kunna köras.
Schuko kontakter
Elsäkerhetsverkets rekommendationer Det finns flera skäl till att man avråder laddning i vanliga vägg- och motorvärmaruttag. Som vi nämnde tidigare är dessa uttag inte gjorda för varken hög belastning eller belastning under längre perioder. Till skillnad från en laddbox så ligger strömmen i ett vägguttag konstant på.
En laddbox väntar på att bilen blir ansluten och förhandlar sedan vidare med dess elektronik innan strömmen slås på. I samband med detta låses själva sladden fast vid bilen och boxen och kan inte kopplas bort medan laddning pågår.
När du inte använder en laddbox och den vanliga sladden rycks ut medan laddningen pågår kan en liten ljusbåge bildas mellan kontaktbleck och -uttag. Några enstaka gnistor orsakar knappast någon skada. Men efter hundratals frånkopplingar kan övergångsresistansen öka. Därmed ökar även risken för varmgång och i värsta fall en eldsvåda.
Om en förlängningssladd används får man dels ytterligare en Schukoövergång som kan bli överhettad, dels riskerar impedansen (motståndet) i kretsen att bli så hög att säkringen inte löser ut vid mindre överlast. Man ska med andra ord inte använda någon annan utrustning mellan uttaget och laddkabeln, detta inkluderar även timers.
Lastbalansering.
Boxen använder sig av den ”sämsta” fasen vid laddning. Om du har en bil som kan ladda 3-fas och systemet är lastat med en ugn på 10A på ena fasen med huvudsäkring 16A, blir det bara 6A kvar för laddboxen att använda. Är det dessutom fler belastningar så minskar det ytterligare.
6A är det som i de flesta fall behövs för att laddboxen ska starta och börja ladda.
Elinstallationer
Om du vill ny eller om installera elinstallationer så kan du läsa mer om detta *här*
Elnät
Du som boende behöver ett eget avtal för eldrift, både med nätägaren samt den önskade elleverantören.
Nätägare i området är E.ON. Med nätägare menas att företaget äger och ansvarar för kablarna som elen transporteras i. Man kan inte byta nätägare.
Du som boende har fritt att välja vilken elleverantör/elbolag som du vill köpa el av. Med elleverantör menas att företaget levererar elen som går i nätägarens kablar.
Föreningen har ett förmånligt avtal med Dala-kraft för dig som boende. Dala-kraft är elleverantör till föreningen.
Sidan uppdaterad 2024-11-17
Senaste kommentarer