Ytan som du disponerar är som följer:

  • På baksidan är det ytan från huskroppen fram till brandgata eller liknande avslut.
  • På framsida är det ytan från fasaden fram till gatan, eller liknande avslut.

Du som boende har underhållningsskyldighet på ytan som du disponerar även om det är föreningen som äger marken.

Det innefattar följande:

Gräs på baksidan

Pergolan på baksidan

Snöskottning och sandning

Byggda delar. T.ex. Stenplattor, trall, förråd, staket, spaljé, pergolans tak.

Planterad växtlighet

Se mer gällande din underhållningsskyldighet i stadgarna som du hittar *här*


Häckar och träd

Häckarna på framsidan samt träden vid gatan ägs och underhålls av föreningen. Det är godkänt att underhålla häcken om du som boende önskar göra detta. Med underhållning så menas trimning av häcken.

Du får ej ta bort häcken helt eller göra inverkan på träden. Du kan kontakta styrelsen *här* för frågor gällande detta.

Övriga häckar och träd ägs och underhålls av dig som boende.


Egen planterade träd får ha maxhöjd 3,5 meter och får ej inskränka på grannlägenhetens disponibla yta.


Avskiljare mellan lägenheterna/ mot brandgata får ha maxhöjd 1,8 meter. Avskiljare är t.ex buske, spalje, häck.
Staket får ha maxhöjd 1,1 meter.

Tänk på att brandgatans bredd inte får påverkas av en avskiljare.


Dränering

Vid husets fasader, både bak och framsida, finns det dränering.

Du kan läsa mer om detta *här*.


Brandgata

På baksidan skall en brandgata finnas och den underhålls av dig som boende.

Brandgatan skall vara minst 1 meter bred.

Grindar som monteras vid en brandgata måste vara inåtgående på din disponibla yta, den får ej vara utåtgående in i brandgatan.

Om din lägenhet har grönyta efter din disponibla yta så skall det även här finnas minst 1 meter med öppen grönyta. Skulle denna yta växa igen så kontakta styrelsen *här*.

Det är godkänt att underhålla gräsytan, 1m från disponibel yta, om du som boende önskar göra detta. Med underhållning så menas att klippa gräset.


Förvaring av föremål

Du får ej förvara brandfarliga föremål på uteplatsen. Med brandfarligt föremål avses brandfarliga gaser, vätskor och brandreaktiva varor.

På en icke inglasad baksida får dock följande förvaras: Gasolflaskor, högst 26 liter (P11). Brandfarlig vätska i CE-märkt behållare, högst 25 liter. Förvaring i skåp som skyddar behållarna från väder och vind rekommenderas.

Du kan läsa mer om detta på Stockholms hemsida *här*.


Värmeanordning

Om du har värmeanordningar installerat, el eller gas, så är du som boende ansvarig för underhållet.


Måla

Vid föreningsstämman 2009 beslutades det att brun kulör är normen för målning av träkonstruktioner på fram och baksida. Som alternativ kan en vit kulör användas. Endast följande NCS koder (färgkoder) nedan är godkända.

Färgen skall vara godkänd för det materialet som du ska måla på, samt vara godkänd för utomhusmålning. Vänd dig till tillverkaren eller färgaffären om du har frågor gällande detta.

Godkänd brun kulör: NCS kod (exempel Flügger Wood Uteakrylat U-534 Kaffe)

Godkänd vit kulör: S0500 (exempel Flügger Wood Uteakrylat N Råvit)

Färgaffären kan bryta den specifika färgen på önskad tillverkare.

Föreningen tillhandahåller färg för ommålning av plank och reglar på baksidan, tillhörande pergolan genom medlemmars försorg enligt underhållsplan ca vart 7:e år. Endast ovan godkända färger tillhandahålls.

Senaste utdelningen av färg var 2023.

Föreningen tillhandahåller 3 liter färg samt pensel.

Vid målning mellan tiden för tilldelning av färg bekostas detta av lägenhetsinnehavaren. Tiden för nästkommande utdelning aviseras i nyhetsbrevet ”Vi i Vålberga” strax innan tidpunkten för utdelning.


Pergolan

Utbyggnaden på baksidan av våra radhus kallar vi pergola. Den byggdes vid samma tillfälle som husen. 

Vad är en pergola?

En pergola är en öppen rumskonstruktion, som ofta är utformad med takreglar där klätterväxter växer upp och skapar ett skuggigt och mysigt uterum. Ordet pergola kommer från italienskan och betyder just pelargång, eller lövsal.

Enligt detaljplanen för vårt område är baksidan av våra radhus markerad som prickmark vilket betyder att den ytan inte får bebyggas.

Nedan följer en beskrivning av pergolan som den såg ut vid bildandet av vår bostadsrättsförening på sextiotalet.

Pergolan är byggd i trä längs med ytterväggen och fungerar också som avdelare (bild1) mellan våra uteplatser på baksidan.

En del av uteplatsen är belagd med betongplattor och en del är jord för plantering av klätterväxter eller andra växter. Ca 3 meter från väggen står 3–4 stolpar grundlagda på plintar (bild 2).

Det ena hammarbandet är placerat på stolparna (bild 3), det andra är fäst med bultar på ytterväggen (bild 4). På hammarbanden ligger takreglar (bild 5) och på dessa reglar ligger tvärgående läkt (bild 6). 

*Här* kan du se bilder som kapitlet ovan refererar till

Efter bildandet av vår bostadsrättsförening på sextiotalet har många uteplatser blivit ombyggda i varierande grad. Exempel på ombyggnationer är: altan, förråd i varierande storlekar, taktäckning och inglasning.

Huvudparten av ombyggnationerna har tillkommit utan bygglov från kommunen (se prickmark i detaljplanen) eller tillstånd från styrelsen. Några av ombyggnationerna är dock inte lovpliktiga. Alla till- och ombyggnationer är sådana att den ursprungliga pergolan belastas mer än den är dimensionerad för. Sådan belastning kan vara orsak till skador på pergolan i varierande omfattning.

Ansvar för dessa skador ligger således på de som genomförde till- och ombyggnaderna (enskilda medlemmar) och inte på bostadsrättsföreningen.

Om sådan skada på pergolan behöver åtgärdas, vilar ansvaret liksom för annat underhåll eller brist på underhåll på medlemmen. 

*Här* kan du läsa mer gällande renovering/byggnation på framsida

*Här* kan du läsa mer gällande renovering/byggnation på baksida

Tips och råd från styrelsen
För att undvika skadedjur som bosätter sig på föreningens mark så rekommenderas det att inte låta lösa delar (det kan vara t.ex. byggmaterial eller något annat som kan ge skydd åt skadedjur) ligga på varken fram eller baksida.

Sidan uppdaterad 2024-11-14